At vælge udfordringen og drømmen

Estimeret læsetid: 3 minutter

”Jeg har altid været inspireret af ildsjæle og folk med en passion som brænder for noget. Om det så er at starte en virksomhed eller køre Europa rundt på cykel,” indleder Steffen Witterseh, da vi beder ham reflektere over hans egne valg og egen karriere. ”Set udefra var det hele jo som det skulle være. Fed stilling i Microsoft, fint betalt, sikre rammer og en fastlagt karriereplan. Men hold nu kæft, hvor var det egentlig kedeligt, når jeg tænker over det!”

Vi møder Steffen til en snak over en kop kaffe på Vesterbro i København, hvor vi egentlig er interesserede i at høre om hans nye startup projekt, Green Scandinavia, men kommer langt bredere omkring, til emner som livsglæde, uddannelse og arbejdsmarkedet. Og om at give slip på sikkerheden for i stedet at kaste sig i armene på det man drømmer om.

24-årige Steffen Witterseh har for nylig opsagt sin stilling på Microsofts europæiske hovedkontor, hvor han rådgav europæiske virksomheder om digital transformation. Her var han ellers stillet en sikker fremtid i udsigt med en god løn og gode muligheder for at arbejde sig op igennem en af verdens største virksomheder, men efterhånden som tiden gik begyndte arbejdsdagene at føles længere, samtidig med at soltimerne blev færre. ”Jeg vågnede op en kold decembermorgen og tænkte ’fuck excel-ark, fuck corporates og lange mailkorrespondancer. Jeg har sgu større ambitioner end at sidde her som en brik i et puslespil.’”

Samme morgen ringende Steffen derfor til sin manager i Microsoft og meldte sin opsigelse. Videre planer var der ikke lagt endnu, andet end en indre fornemmelse af, at han havde brug for at kunne være fri til at tænke og starte en forretning. ”Nogle af mine kolleger rystede på hovedet, mens andre nok inderst inde misundte mig, da jeg fortalte, at jeg ingen planer havde, udover at jeg godt kunne tænke mig at vandre i Himalaya-bjergene,” siger Steffen med et smil.

Jobbet hos Microsoft havde placeret Steffen i Dublin, men med en hverdag der ifølge ham selv var fyldt med alt for meget rejseaktivitet, for mange formelle møder og e-mails. Efter at have opsagt stillingen er Steffen kommet hjem til Danmark, hvor han finder tid og mulighed for at arbejde hen mod sine drømme om at skabe sin egen forretning. Men selvom det går godt for ham personligt, ser han med sit samfundsblik nogle rammer, som stadig står i vejen for at skabe et mere spirende iværksættermiljø. ”Hvis alle passer ind i en kasse og gør som politikerne på Christiansborg siger, hvem skal så tænke ud af boksen og udfordre normen? Tænk hvis alle bare læste fem år på CBS for så derefter at jagte den berømte konsulentstilling i en mondæn virksomhed, hvem skulle så gøre en forskel i verden?” spørger Steffen.

På baggrund af den undren lå det egentlig heller aldrig i kortene, at Steffen Witterseh skulle have sig en fast stilling som et lille led i en stor virksomhed. Inden Steffen blev headhuntet til Microsoft, havde han været selvstændig med flere forskellige virksomheder i e-commerce branchen, og han kommer derfor nu hjem i mere end én forstand. ”Jeg husker da jeg var 7-8 år, der ville alle mine klassekammerater være fodboldspillere eller astronauter, mens jeg ville være selvstændig. Inden for hvad vidste jeg ikke, men jeg vidste, at jeg ville bygge en virksomhed,” siger Steffen og fortæller, at et blik ned over hans CV afslører, at han trods sin unge alder har været i front for alt fra natklubber til software-virksomheder.

I denne omgang har Steffen dog valgt et nyt og for ham uprøvet område til at kaste sin iværksættertrang over: bæredygtighed. ”Den seneste periode har jeg fundet til at gense og drikke kaffe med netværket, og gjort mig tanker om, hvad fremtiden skal bringe. Jeg tror især på bæredygtighed og ser gerne, at vi behandler miljøet bedre. Derfor er jeg gået sammen med min partner Kasper Juul, hvor vi snart kan løfte sløret for et større projekt, som sætter fokus på miljøet, økologi og den unikke natur vi har i Danmark,” siger Steffen Witterseh, og holder ellers kortene tæt ind til kroppen med hvad hans nye projekt præcis vil komme til at være, men tillader at lade os afsløre navnet, Green Scandinavia.

”Det bliver et super spændende projekt, og vi kommer til at launche med et brag! Jeg glæder mig som et lille barn,” afslutter Steffen Witterseh.


Steffen Wittersehs tre gode råd til folk der vil tage springet fra lønmodtager til selvstændig:

  1. Lad være med at gå og vente på, at en unik idé dumper ned i skødet på dig. Kast dig ud i det. Skab et netværk og stift dig nogle erfaringer. Du kan som udganspunkt tjene penge på alt.
  2. Omgiv dig med folk som inspirerer dig, og som brænder igennem! Deres passion smitter af på dig. Skil dig af med de personer, som trækker dig ned.
  3. Just do it! Tilværelsen er ikke anderledes i morgen, hvis du ikke selv tager handling i dag. Giv den så meget gas, at folk taber kæben!