Dansk iværksættermiljø bedre end i Silicon Valley

Estimeret læsetid: 3 minutter

”To af de vigtigste ting i forhold til at kunne få succes som iværksætter er at kunne finde de rette personer at arbejde sammen med og at have økonomien til at forsøge sig frem,” fortæller Tegan Spinner.

Tegan Spinner, der oprindelig er fra Silicon Valley, blev introduceret til København af sin danske kæreste og faldt hurtigt for Danmark. Han skiftede Silicon Valley ud med København for at udleve start-up drømmen med sin virksomhed Lokalist. For Tegan er det danske miljø den bedste forudsætning for at komme godt i gang med sin start-up, fordi Danmark har nogle bedre muligheder.

I Tegans øjne er det ikke underligt, at mange internationale iværksættere sætter kursen mod Danmark. Her er der en stigende interesse for iværksættere og et voksende entreprenørmiljø, men endnu vigtigere er økonomien. ”En af de største kontraster mellem Silicon Valley og København er den økonomi, man skal gå ind i projektet med”, forklarer Tegan.

Hvor en opstart i Silicon Valley ville kræve omkring en million dollars, kunne han i Danmark for under 100.000 dollars drive sin virksomhed i et helt år. For Tegan har det givet nogle andre muligheder, hvor han har kunnet prøve sig frem og hele tiden forbedre sit produkt, uden at skulle tænke over økonomi eller risikere at løbe tør for penge.

En anden væsentlig forskel er arbejdsmarkedet, hvor han ser gode muligheder for et værdifuldt samarbejde mellem de unge og virksomheder, der er givende for begge parter. ”Et af de største potentialer i Danmark ligger i den her overvægt af højtuddannede unge, som leder efter et job eller en praktikplads. Der har vi iværksættere en fantastisk mulighed for at hente talenter ind, som har friskt gåpåmod og nye ideer, og til gengæld kan vi give dem den erhvervserfaring, de måske mangler.”

Tegan betragter personlig investering som noget af det vigtigste, når det kommer til at være iværksætter og starte en virksomhed. For ham er det ikke så vigtigt, om den oprindelige idé er god eller dårlig. Det er mere personen bag, der driver virksomheden frem. Det handler om at få folk til at investere i dig som person. De skal først og fremmest tro på dig. Kan du få dem til at investere i dig, vil de også investere i dit projekt. Derfor gælder det om at lave noget, man elsker, da din passion smitter af på menneskerne omkring dig.

Som person er Tegan meget sympatisk, og det er vigtigt for ham at give tilbage der, hvor han kan. Derfor holder han blandt andet oplæg, skriver blogindlæg og laver andre tiltag, så han derigennem kan give tilbage til det iværksættermiljø, der hjalp ham i gang. Som led i sit ønske om at give tilbage til iværksættermiljøet er han blevet Nordic Talent Ambassador. Det går i al sin enkelthed ud på at være frontperson for den nordiske talentscene, hvor Tegan fortæller sin historie og deler sin oplevelse af det danske iværksættermiljø med resten af verden.

Da Tegan kom til Danmark, startede han sin networking gennem fredagsbarer. Networking er en vigtig del af iværksættermiljøet og et af kriterierne for en succesfuld opstart, og fredagsbarerne var der, hvor folk var. Ved at være ærlig omkring sit projekt blev han hurtigt en del af de gode netværk, hvor folk mødte ham og hans projekt med en interesse og en respekt, der hjalp ham videre i opstartsfasen. Mulighederne i Danmark er nemmere at nå til, fordi der er en helt anden mentalitet end i USA. Her er det mere ligetil at komme i snak med investorer og CEO’s. Samtidig er det lettere at få åbnet de døre, der skal til, for at man kan gå fra idé til virksomhed. Det er derfor heller ikke mærkeligt, at Tegan nødigt vil give slip på det danske iværksættermiljø.

Gennem Start-up Denmark programmet fik Tegan et arbejdsvisum på to år. Et program der netop har til formål at gøre det muligt for iværksættere uden for EU at komme til Danmark. Tegan slap med sin kreative idé gennem nåleøjet, hvorefter han med Lokalist har fået mulighed for at arbejde sig derhen, hvor de er i dag. En proces han ikke vil være foruden, fordi det har givet ham så meget mere tilbage, både på et personligt og forretningsmæssigt plan. ”Det har været nogle utroligt spændende første år med Lokalist her. Vi har lært meget som hold, og vi udvikler os hele tiden, både på vores viden og på hvem vi er.”

Tegan Spinners tre råd til nye iværksættere er:

  1. Tag tiden til at komme ud i start-up miljøet og opbygge et netværk
  2. Elsk det du laver!
  3. Vær sympatisk og giv tilbage, der hvor du kan