Danskere har skabt en international platform for samlere

Estimeret læsetid: 3 minutter

Emil Ottar Riise sad på sit kollegieværelse i Californien tilbage i 2014, frustreret over at hans seneste startup-idé var blevet skrinlagt. Samme aften gik han i gang med at brainstorme idéer til et nyt projekt, og efter spandevis af kaffe blev det til en idé om at forbedre køb og salg af varer på nettet. Ottar Riise ville kombinere onlinesalg med et socialt aspekt, og denne idé pitchede han på Angellist, startup-verdenens svar på Tinder. 

På Angellist blev han kontaktet af Kenneth Sten Jensen, der på det tidspunkt lige havde etableret et nyt digitalt orienteret bureau i København med to andre partnere, som gerne ville agere en slags  incubator for Ottar Riises nyeste projekt. Det kom der hurtigt et samarbejde ud af, men det var ikke før 2016, da Emil blev færdiguddannet, at projektet rigtigt fik luft under vingerne. Men nøjagtig som Ottar Riise og resten af Golisto-teamet ville lancere deres sociale handelsplatform, relancerede Facebook deres marketplace-produkt og gjorde salg i eksisterende grupper endnu mere fremtrædende. 

“Det var simpelthen bare dårlig timing,” udtaler Emil Ottar Riise. Efter et kortere forsøg med platformen, hvor de konkurrerede med Facebook Marketplaces indbyggede brugerbase, besluttede virksomheden at ændre kurs. De begyndte hurtigt at spore sig ind på en særlig interessant målgruppe, der kunne have glæde af en platform, hvor man, udover at kunne handle varer på en mere social måde, også gik op i at dele sine allerede erhvervede ejendele med andre – nemlig samlere. Golisto, som det kendes i dag, opstod.

Med deres nye engagerede målgruppe kom Golisto godt fra start, men som virksomhed har de gjort tingene anderledes end andre startups. De har taget rejsen i deres eget tempo, og det har gjort det muligt for dem at rette deres produkt til hen ad vejen, uden at det har kostet dem en formue. Det har været muligt, fordi de har bootstrapped’ hele vejen og derfor ikke har haft pres fra eksterne partnere til at skabe vækst med det samme. Med den frihed har Golisto formået at udvikle sig på en organisk måde, hvilket appellerer til deres brugerbase.

For Emil Ottar Riise handler det heller ikke om penge og status. “Jeg har aldrig drømt om at blive CEO. Det har altid handlet om at skabe noget, andre kan bruge – og gerne over hele verdenen. Det har været det vigtigste.”

Emils skabertrang har han altid haft, men den blev for alvor kickstartet, da han startede på Lyngby Handelsskole. Selvom han i dag er uddannet bygningsarkitekt med overbygning i møbeldesign, så var det på handelsskolen, at der første gang blev leget med innovation. Det har siddet i ham lige siden, og Golisto er som sagt heller ikke hans første projekt. 

“Mens jeg læste til arkitekt, fiflede jeg med forskellige idéer til nogle tech startups på siden. Det var så først, da jeg læste et semester i Californien, at der var tid og “headspace” nok til at komme ordentligt i gang med det. Siden da har det bare været en vildt spændende rejse. Vi er i fuld gang med at lukke vores første finansieringsrunde med et par angel-investorer på et større seks-cifret beløb, så Golisto forhåbentligt snart kan vokse sig endnu større,” udtaler Emil Ottar Riise.

Emil Ottar Riises gode råd til folk, der drømmer om at blive iværksættere:

1. Afprøv din idé, imens du stadig studerer. Som studerende har du mere frihed til at give tingene et skud. Måske fejler du i første omgang, og derfor er det godt at have et sikkerhedsnet i form af din SU. Og når du først er færdiguddannet, så skal der tjenes til føden, og så har du måske hverken penge eller overskud til at prøve at blive iværksætter.

2. Lad være med at lade dig begrænse af din uddannelse. Bare fordi du er uddannet, lad os sige, fysioterapeut, betyder det ikke, at du ikke kan lave dit eget tech startup eller blive slagter, eller noget helt tredje. Lad være med at have for stram en karriereplan! 

3. Når du først er i gang (med et startup-projekt), så er det vigtigt at sammensætte et godt hold. Hvis det er muligt, så find sammen med nogle, der er dygtigere end dig selv, især på områder, hvor du måske ikke har kompetencerne til at gøre arbejdet godt nok. Find nogle, der er lidt mere erfarne i den branche, du gerne vil være en del af, og prøv så vidt muligt at få dig en advisor, der kan hjælpe dig på vej. 

4. Et sidste råd er at stole på din intuition. Følg din mavefornemmelse, mærk efter om det er noget du rigtig brænder for og så vil du formentlig også opleve at folk der er tætte på dig nok skal støtte dig i at opnå dine drømme.

Golisto er danmarks nye social platform for samlere. Her kan du organisere og fremvise din samling, samt blive inspireret af fantastiske samlinger fra hele verden.