Det er kun dig selv, du belønner eller straffer

Estimeret læsetid: 3 minutter

Som iværksætter er du din egen herre. Det er dig selv, der høster frugterne af dit hårde arbejde, og det er også dig selv, der kommer til at mærke det, hvis du slipper speederen. Dette var noget, som vejede tungt for 27-årige Steffen Jarl, indehaver af Early Nature, da han fulgte sin ambition og interesse: ”Jeg havde en drøm om at udvikle min hobby til noget, jeg kunne leve af – og videreudvikle på,” fortæller han og uddyber: ”Jeg havde bare lyst til at lave det hver dag. Jeg kunne mærke, det var noget, der drev mig.” I dag arbejder han fuld tid med at udvikle, producere og sælge håndlavede knive, der især er udformet med inspiration fra den danske natur. 

Det var friheden og ikke pengene, der var trækplasteret, da Steffen Jarl tog beslutningen om at blive selvstændig. Ved at skemalægge sin egen tid bestemmer han selv, hvornår han ville lægge kræfter i salg, produktion eller udvikling: ”Jeg nyder at arbejde med produktet og især den del, der foregår i naturen, når jeg er ude for at finde inspiration.”

Ny inspiration er en væsentlig faktor for Steffen Jarls arbejde, så han bruger en del tid i det fri: ”Jeg nyder rigtig meget at arbejde med det, jeg finder i den danske natur. Det er en hyldest til det, vi har omkring os,” forklarer han. Hans materialer er alle naturlige, og han står selv for indsamlingen – enten fra naturen eller fra genbrug. Derudover finder han også meget inspiration fra både Frankrig og Japan, der begge har historie og tradition inden for faget. 

Steffen Jarl driver Early Nature fra Vejle, hvor han også er født og opvokset. De sidste fire generationer på farens side har været træhåndværkere, og det har i den grad smittet af: ”Kærligheden til faget og til at skabe mine egne ting af træ ligger derfor forholdsvis dybt, og jeg har altid vidst, at jeg ville lave noget med naturen og andre mennesker.” Steffen Jarl har rejst til lande som Sverige, Norge, Finland og Grønland, hvor han også har hentet meget inspiration fra naturen. Med de mange timer tilbragt i det fri fik Steffen Jarl et særligt øje for knive: ”Det er et vigtigt redskab, når man er ude i naturen, både til madlavning, til at snitte træ, rense fisk, til jagt osv.” Det var derfor især til jagt, at hans første knive var inspirerede, men han kom også hurtigt i gang med kokkeknive, som er et produkt til en helt anden målgruppe: ”Her kan man kombinere traditionelle håndværksteknikker med noget mere moderne og minimalistisk, hvilket jeg synes er utroligt spændende.”

Som de fleste andre iværksættere har Steffen Jarl også stiftet bekendtskab med den udfordring, at man som iværksætter skal kunne gøre det hele selv: ”Der er meget, du skal, når du vælger at starte din egen virksomhed. Du er ansvarlig for alt, og du skal stå til regnskab for det hele,” uddyber han og fortæller også, at det heldigvis er en udfordring, som man bliver bedre til, fordi man vokser med opgaven.

Derudover har han også mærket til det, som typisk udfordrer de iværksættere, der laver produkter: ”Når man har et produkt, vil man altid sammenligne sig med andre,” fortæller han, ”og her er det vigtigt at holde fast i, hvad kernen er i dit produkt. Stil dig selv spørgsmålet om, hvad det er, du kan, som adskiller sig fra andre – selvom noget ligger op ad en anden, så vil du altid have et andet bagland og en anden historie.”

Steffen Jarls tre råd til andre iværksættere, der er på tærsklen til at tage det afgørende skridt, er: ”1) Undersøg, hvad din kerneydelse er – hvad er det, du brænder for og er god til? Dyrk den i stedet for at brede dig for meget ud i starten. 2) Få en fornemmelse af marked – hvis der ikke er et marked, eller hvis det er for snævert, kan du hurtigt blive skuffet, hvis du har sat alt ind på din idé. 3) Selvom det lyder som en kliche, så er du nødt til at tro på dig selv. Det skinner igennem til dine kunder, og du vil bedre kunne sælge dig selv og dit produkt.”