En gammel kending i revolutionære nye klæder

Estimeret læsetid: 4 minutter

“Akvavit er en gammel, kedelig spiritus, der ikke passer ind i vores moderne livsstil”, tænker mange danskere, når talen falder på akvavit – men det stopper lige nu! I hvert fald hvis det står til Frederick-Sebastian Krause, manden bag det danske premium akvavit brand VI.ER AKVAVIT, samt verdens første akvavit-bar, Rastløs på Nørrebro i København.

I norden er vi stolte af alt det vi har opnået i de sidste 50+ år. Lige fra den moderne minimalistiske tilgang til design, til 90’ernes skandinaviske fashion bølge, til nordisk cuisine med NOMA som den helt store motor, der trækker det tog. Men en ting vi ikke rigtig er stolte af, er akvavit, som bliver set som en støvet, old-school spiritus, som til nød kan tåles til jule- og påskefrokosten. Nordens egen autentiske spiritus, akvavitten, er blevet sat i skammekrogen og nyder ikke nær samme cool factor som gin, rom eller vodka. Ikke så meget i udlandet, som herhjemme i akvavittens egen andedam.

Selvom nordisk akvavit længe har haft et støvet og kedeligt ry i sin egen hjemegn, hvor mere eksotiske spiritusvarianter har formået at vinde kundernes affektion, er det samme ikke tilfældet i udlandet. Her er man i den grad begyndt at få øjnene op for akvavitten, der bliver serveret på cocktailbarer i metropoler rundt om i verden. I USA er der faktisk over 35 destillerier, som er begyndt at producere egen akvavit.

“Vi ved simpelthen ikke nok om vores egen spirituskultur, akvavitten, der af mange opfattes som en støvet og kedelig kategori. Mange kan ikke kende forskel på akvavit og snaps og tror, at det er noget, der hører til morfars sildemad eller tante Odas eftermiddagskaffe. Det kunne ikke være mere forkert. Den moderne akvavit eksploderer lige for tiden og med VI.ER AKVAVIT vil vi vise, at akvavit ikke alene kan matche, men på mange områder slå, selv den bedste og fineste gin, rom eller vodka. Nordisk spiritus er hot, bare ikke i norden, og det er sgu for åndssvagt,” siger Frederick-Sebastian Krause, producent bag VI.ER AKVAVIT og indehaver af verdens første akvavit-bar Rastløs.

Den moderne akvavit

De første flasker af VI.ER AKVAVIT så dagens lys i april 2016. Efter at have fulgt den voksende interesse for danskproduceret spiritus undrede det, at de få producenter der var, lagde så meget vægt på udenlandske spirituskategorier. Hvorfor ikke tage fat på det der lå os nærmest og som er del af den historie, vi alle hører til – nemlig den nordiske akvavit. Ud fra det satte Frederick-Sebastian sig til at udvikle en premium akvavit, så folk igen ville nyde det at drikke akvavit, samt lave noget folk vil være stolte af at kalde en del af deres kulturelle arv. Én akvavit blev til to og to blev til tre og tre bliver til flere løbende, så det forunderlige og finurlige akvavitunivers åbnes op og gøres tilgængeligt for alle – både i Norden og i resten af verden. VI.ER AKVAVIT tilbyder alle at blive en del af den nordiske livsstil.

Akvavit er ikke bare noget, vi drikker til jul og påske i form af isnende, bistre shots. Den har udviklet sig til meget mere end det. Akvavit er nu en fast del af cocktailkort over hele verden, for den giver noget, som man ikke finder i andre spiritusser. Akvavit bringer noget unikt til bordet. Selv om den netop nu oplever en stigende interesse, har den rødder dybt begravet i den Nordiske kulturarv og har været kendt siden midten af 1500-tallet.

“Akvavit er noget, vi danskere bør være stolte af. Det er vores nordiske spiritus, og da jeg lancerede vores første flasker i 2016, så havde jeg en klar mission: Akvavit skal være cool igen. Vi skal genopdage, hvor vigtig en del af vores DNA, som akvavitten er. Vi skal have nye generationer til at få øjnene op for, hvor mange facetter en spiritus som akvavit kan have. Det er man begyndt at opdage i udlandet, men vi kæmper stadig med en del fordomme om akvavit i Norden. Udlandet er dog super interessant i sig selv, da du har nogle virkelig store markeder i USA, Kina, Japan og Sydkorea, som både har en kultur for at drikke ren spiritus og samtidig en dyb respekt og anerkendelse for nordisk kultur og livsstil,” siger Frederick-Sebastian Krause

En unik oplevelse

På Rastløs er der fokus på akvavit i alle mulige og umulige afskygninger. Som navnet antyder, så skal der gerne ofte ske noget nyt, så der vil være en løbende rotation i udvalget af både akvavitter, drinks og øl. Så selv gengangere altid vil have en oplevelse af, at der er noget nyt og særligt, som venter på dem, næste gang de kommer på besøg.

“Det er også i forlængelse af ovenstående og alle mine tidligere overvejelser, at jeg så det som en oplagt mulighed at åbne Rastløs, verdens første akvavitbar. Jeg bruger Rastløs som en kommunikationsplatform for akvavit og samtidig er det en kreativ og cool legeplads hvor vi hele tiden presser hvad man kan gøre med akvavit. Jeg vil inspirere folk til hvordan akvavit kan benyttes i cocktails, de forskellige smagskombinationer man kan arbejde med og i sidste ende hvordan kunderne selv kan bruge akvavitten derhjemme. Akvavit er super lækker og nok en af de mest alsidige spiritusser som findes og når det kommer til cocktails, så har vi på Rastløs vist, at det udelukkende er fantasien, som sætter grænserne for hvad du kan gøre med akvavit,” slutter Frederick-Sebastian Krause.