Fokuser på trivsel frem for profit

Estimeret læsetid: 2 minutter

Der skal være et opgør med arbejdsmarkedets besættelse af profitoptimering, mener Martin Bjergegaard. Han har derfor sat meditation og mentalt velvære på dagsordenen i sin virksomhed.

Martin Bjergegaard, der netop er genindtrådt som CEO for able, arbejder ud fra en ledelsesfilosofi hvor medarbejdernes velvære er i centrum. Det står som et opgør med traditionelle ledelsesstile, hvor fokus er på profitoptimering uden den nødvendige omsorg for de ansattes work-life balance. Martin ønsker at ændre kulturen i virksomheden, og sætte det gode liv i centrum. Han ønsker i forlængelse deraf at give sit indspark til hvad det vil sige at være en god leder.

I starten af sin erhvervskarriere oplevede Martin Bjergegaard den negative effekt af en traditionel ledelsesstil på egen krop, da han var ansat i et konsulentfirma. ”Det tog mig heldigvis kun 15 måneder at arbejde mig op til en stresstilstand – og ikke 15 år,” fortæller Martin Bjergegaard, som valgte at skifte sin stilling i konsulentfirmaet ud med et job hos Claus Meyer – og skifte profitoptimering ud med livsglæde. Hos Claus Meyer fandt han en bedre forbindelse mellem sit arbejdsliv og ham selv som person, og fik et nyt syn på, hvad god ledelse betyder – både for virksomheden og dens ansatte.

”Spørgsmålet for mig er, hvorvidt man er mere eller mindre opladet, når man har arbejdet,” udtaler Martin Bjergegaard og fortsætter, ”derfor er mit mål at skabe et arbejdsmiljø, hvor man har lyst til at være. For fantastiske virksomheder kræver fantastiske mennesker, som kan indgå i et fantastisk samarbejde.”

Åbenhed og samhørighed

Et centralt aspekt af Martin Bjergegaards ledelsesstil går på at opbygge en åbenhed og samhørighed gennem hele virksomheden. Det starter ved at man tør arbejde med en gennemsigtighed snarere end lukkethed i ledelsen af virksomheden, og skaber et miljø hvor man lægger vægt på at opbygge gode relationer med ens kollegaer, i stedet for at se dem som personer man kun er sammen med, fordi de er på samme arbejdsplads som én selv.

”Hvorfor skulle vi ikke have nære relationer til vores kollegaer?” spørger Martin Bjergegaard. ”Jeg ansætter folk, som jeg ved, jeg vil have det godt med. Der skal gerne være en følelse af leg, snarere end af arbejde. Vi har et stærkt fokus på de personlige relationer inden for able”

En af måderne relationerne opbygges på, er gennem en fast ugentlig meditation. Hver fredag morgen bliver der i able afholdt en guidet meditation, hvor alle medarbejdere er inviteret til at deltage. ”Jeg tror der bliver mere og mere brug for, at vi lærer at koble af,” udtaler Martin Bjergegaard. Intentionen er at styrke den enkelte medarbejders overskud og evne til at skabe gode relationer både i arbejdet og livet generelt. Denne ledelsesfilosofi ønsker Martin Bjergegaard at udbrede for at skabe en forbedring på det danske arbejdsmarked generelt.