Ny app vil gøre det lettere for ældre at kommunikere med familien

Estimeret læsetid: 2 minutter

Kommunikationsapps som Facebook Messenger og WhatsApp har et hav af funktioner og kan typisk være besværlige for mange ældre at bruge, fordi de er udviklet til folk med en digital forståelse. Men tre aarhusianske iværksættere har nu sat sig for at gøre det let for ældre at blive en del af det digitale fællesskab med deres nye app FLINK.

Med sit ældrevenlige design gør FLINK det nu helt simpelt for ældre mennesker at dele øjeblikke med familie og venner via talebeskeder, billeder og video. På den måde hjælper man med den ensomhed, som kan fylde meget i de ældres liv. 

Teamet bag FLINK

Appen er udviklet af tre aarhusianere, der selv til tider har oplevet dårlig samvittighed, når kontakten til bedsteforældrene er blevet forsømt i en travl hverdag. Iværksætterne Jonas Ulleberg Jussila, Kristian Rossen Kristensen og Henrik Møller Kristensen, er i slut-20’erne og er hhv. uddannede softwareingeniører og cand.merc. fra Aarhus Universitet. Appen er skabt ud fra tests og interviews med ældre og unge, hvor der blev spurgt om kontakten til familiemedlemmer og hvordan den gribes an.

”Vores interviews og tests viser, at mange ældre er udelukkede fra kontakt via digitale kanaler, fordi de har svært ved teknologien. Det er synd, fordi den digitale barriere betyder, at alt for mange ældre i dag er for sjældent i kontakt med deres børnebørn. Det er derfor, at vi har startet FLINK,” fortæller Henrik Møller Kristensen.

FLINK Teamet (Fra venstre – Henrik, Jonas, Kristian)

Mange ældre er ensomme

Ældre Sagen anslår, at omkring 50.000 ældre i Danmark føler sig ensomme i hverdagen, mens undersøgelser fra VIVE og Marselisborg viser, at 1 ud af 5 danske ældre højst har kontakt til familie og venner 1-2 gange om måneden. For nyligt blev der afsat 400 mio. til bekæmpelse af ældres ensomhed i Finanslovsaftalen 2019, da ensomhed kan være farligt på både et personligt og samfundsmæssigt plan.

Her kommer FLINK i spil, for grundidéen er at gøre det nemt for ældre at holde kontakten til venner og famile uden teknisk besvær, og dette kan imødekomme den sociale ensomhed, som ældre kan føle. FLINK udmærker sig ved sit simple design, der kan skræddersys til den enkelte ældres teknologiniveau – også som det forbedres. For eksempel kan man starte med én knap til at sende talebeskeder og senere tilføje knapper til at sende billeder og video.

“Visionen er at gøre digitale fællesskaber tilgængelige for alle ældre uanset deres teknologiniveau, og dermed hjælpe flere ældre med at få et bedre socialt liv. Det har stor betydning for deres værdighed, trivsel og sundhed, men det handler samtidig også om de ældres familiemedlemmer, som også vil få glæde og gavn af mere kontakt,” fortæller Henrik Møller Kristensen.

FLINK har kun været tilgængelig i App Store og Google Play i nogle måneder, men har allerede +700 brugere, der har delt over 4000 øjeblikke med hinanden.