Ny stor undersøgelse i danskernes viden i bilsikkerhed

  Estimeret læsetid: 2 minutter

  I 2018 blev 71.123 personer dømt for overtrædelse af færdselsloven. Det viser data indsamlet af Danmarks Statistik. Mange af disse lovovertrædelser omhandler for høj fart, manglende sikkerhedssele og kørsel under påvirkning af alkohol eller euforiserende stoffer. Men der gemmer sig også en gruppe af uddelte bøder for mangler ved køretøj — i 2018 blev der uddelt 1.683 af disse.

  For alle der færdes i trafikken, er det vigtigt at tage de foranstaltninger der skal til, for at bilsikkerheden er i top. Derfor forventes det, at du, som bilist, kender betydningen af eventuelle advarselslamper, ved hvornår du anbefales at skifte dæk og lignende. Men hvor godt har danskerne egentlig styr på de ting, det kræver, før deres bil er sikker?

  Hvad ved vi om bilsikkerhed?

  Bilreservedele-forhandleren, Carpardoo, har netop gennemført en undersøgelse om danskernes viden i bilsikkerhed. Her har 1.705 respondenter quizzet sig gennem en række spørgsmål omhandlende børn i bilen, advarselslamper og bilens lys og dæk. I alt har respondenterne besvaret 14 forskellige spørgsmål. Hvorved der var tæt på 100 % enighed ved nogle spørgsmål, så lå respondenterne langt fra hinanden ved andre.

  99,4 % er enige om symbolet for manglende sele

  Ud af de 14 stillede spørgsmål, blev et af disse besvaret med en imponerende fælles overbevisning. Hele 99,4 % procent af respondenterne svarede korrekt på spørgsmålet om, hvilken advarselslampe der skulle lyse, når en passager i bilen mangler at spænde sikkerhedsselen. Glemmer du at spænde sikkerhedsselen, kan det koste dig dyrt. Er det din egen sele du ikke får spændt, koster det dig 1.500 kr. i bøde. Er du fører i en bil med en passager på under 15 år, som ikke er fastspændt, så går bøden også til dig, men da vil den lyde på 2.000 kr.

  Børn i bilen: Skal airbag slås fra?

  Udløses en airbag overfor et barn under 140 cm., kan det være yderst farligt. Det er en overtrædelse af loven at placere et bagudvendt barnesæde overfor en aktiv airbag. Men hvad med et fremadvendt barnesæde? Responderne blev i undersøgelsen spurgt, om det er lovpligtigt at frakoble en airbag, hvis barnet sidder fremadvendt. Hele 57,5 % svarede “ja”, men det er forkert. Selvom det anbefales, at airbaggen frakobles i denne situation, så er det faktisk ikke lovpligtigt. Dette spørgsmål skilte dermed vandene og var det spørgsmål hvor der var flest forkerte svar til.

  Forbløffende få havde alle svar rigtigt

  Denne undersøgelse bakker desværre op om de mange bøder for overtrædelse af færdselsloven, som der hvert år bliver langet over disken. Ud af de 1.705 respondenter, som deltog i undersøgelsen, har kun 46 personer formået at få alle 14 svar korrekte. Det svarer til en andel på 2,7 % af de adspurgte. 311 deltagere, og dermed 18 % havde 10 rigtige svar, og ingen havde færre end 3 svar korrekt. Men resultaterne taler altså for sig selv — vi skal kunne vores paratviden i bilsikkerheden, og mange kan den ikke.