Schmidt Hammer Lassen Architects, SLA og Rambøll vinder Meierikvartalet-sitet

Estimeret læsetid: 2 minutter

Foto: Ibsen Library – Skien Norway – Schmidt Hammer Lassen

Med forslaget ‘Foranderlige Perspektiver’ vinder Schmidt Hammer Lassen, SLA og Rambøll den prestigefulde konkurrence om at designe det nye Ibsen Bibliotek i Skien, Norge. Nu venter den politiske beslutning om placeringen af det nye ikoniske bibliotek i hjertet af den historiske by.

Den dansk-norske dramatiker og digter, Henrik Ibsen, får nu opkaldt et nyt 7.800 kvm bibliotek efter sig i Skien, som er designet af Schmidt Hammer Lassen, SLA og Rambøll. Teamet er for nyligt  kåret som vinder af den eftertragtede arkitektkonkurrence om to mulige grunde for det nye museum: Meierikvartalet og Kulturkvartalet. Den endelige placering er stadig uvist, og besluttes af Skien Kommune i marts.

”Vi skaber rum, hvor Henrik Ibsens værker vækkes til live på nye måder, og vi skaber et videnscenter, hvor forskellige interesser kan sameksistere – en af de grundliggende principper bag biblioteket som samfundets demokratiske rum,” fortæller Elif Tinaztepe, Partner i Schmidt Hammer Lassen. ”Vores forslag for Ibsen Biblioteket er en helt unik mulighed for at hylde Skien som hjemby for en af vores helt store dramatikere.” 

Nyt kulturelt samlingspunkt i byen
Vinderforslag vil gøre biblioteket og dets omkringliggende landskab til et kulturelt samlingspunkt i Skiens midtby. Biblioteket vil blandt andet rumme et udstillings- og formidlingscenter, som giver de besøgende mulighed for at opleve Henrik Ibsens kunstneriske arbejde og indflydelse på teaterverdenen. Derudover vil bygningen rumme borgerservice, turistcenter og kontorer. 

I form af det nordiske og demokratiske udtryk, funktion og placering vil bygningen og Meierikvartalet blive byens nye kulturelle ikon og udgøre et afgørende skridt i den kulturelle transformation og udvikling af byen.

Fleksibilitet og Funktionalitet 
Bygningen er designet som en række volumener, der funktionelt og arkitektonisk udgør en del af en større helhed. Silhuetten af ​det nye bibliotek vil følge bakken fra Telemarksgade til Skistredet, ligesom det vil med fjeldet. Stedet får udsigt over fire gader fra tre forskellige niveauer og bygningens porøse, inkluderende og imødekommende karakter inviterer byen indenfor.

Huset er disponeret, så det både kommer til at rumme fremtidens bibliotek og et kunstnerisk formidlingscenter for en af verdens vigtigste dramatikere. Mejeribygningen rummer kontorarealer, og adgang til alle bibliotekets niveauer. Husets fleksible rammer gør det muligt at udvide de forskellige funktioner og aktiviteter, som kan flyttes rundt efter behov. De besøgende vil frit kunne vandre rundt og finde tilbage til bygningens kerne uden besvær.

”Med Ibsen Biblioteket forener vi nutid og fremtid på flere niveauer,  siger Tinaztepe. ”Huset byder på både det store fleksible fællesrum der kræves af fremtidens bibliotek og komplimenteres af mere indadvendte, intime steder, der genkendes fra Ibsens værker. Sølvåren er bindevævet – tænkt som en række rum man går i og igennem som en del af rejsen.”

Synergi mellem udendørs- og indendørsaktiviteter 
Ibsen Biblioteket faciliterer også brugernes bevægelse igennem Mejerikvartalet og de sammenflettede indendørs og udendørs rum. Gennem landskabsdesignet har teamet formidlet Henrik Ibsens egne naturoplevelser, da digteren selv voksede op med en vild have fuld af bærbuske, blomster og høje græsser lige udenfor døren i sit barndomshjem ‘Venstøp’ i Skien.

‘Ibsens Have’ som det nye offentlige rum rundt om biblioteket bliver både oplevelsesrigt og åbent for byens borgere, turister og andre besøgende. Bygningens omkringliggende landskab er en tæt forbindelse mellem inde og ude på alle årstider, og vil blive en naturlig udvidelse af biblioteket. 

”Gennem vores naturbaserede og holistiske design af ’Ibsens Have’ skabes der et frodigt og sanseligt landskab inspireret af digterens eget barndomshjem, som forbedrer bymidtens biodiversitet og bringer naturens mange kvaliteter ind i borgernes hverdagsliv” siger Louise Fiil Hansen, Partner i SLA Norge.